Satavenue Satavenue

Satellittelefoner

En satellittelefon dirigerar ditt samtal via satellit/er i stället för landbaserade mobilmaster. Det finns ett antal satellitnätverk som används för att ringa samtal, men de delas ofta in i två grupper: geostationära och lågt kretsande.

Geostationära satelliter (Inmarsat och Thuraya) är placerade över ekvatorn, ca 36,000 km upp. Dom följer jordens rotation och har en klar markerad gräns för respektive täckningsområde.

Lågt kretsande satellitkonstellationer (Iridium och Globalstar) har en bestämd omloppsbana som de cirkulerar runt olika delar av jorden - och flyger betydligt lägre, vanligtvis mellan 650 till 1150 km höjd.

Hur vet jag vilken satellittelefon som passar mig?

Olika satellittelefoner har olika för och nackdelar. Översikten nedan kan hjälpa dig svara på de viktigaste frågorna för att hitta rätt satellittelefon för ditt behov. Följ tabellen nedan för att få svar på:

  • täckningsområdet för varje typ av satellittelefon
  • typ av kommunikation som erbjuds t.ex. röst, text, bredband
  • kompatibilitet med olika operativsystem, t.ex. Windows, Macintosh OS, Android
  • GPS för automatisk personlig spårning och S.O.S funktionalitet
  • begränsningar pga temperatur
  • fysisk storlek och vikt av olika satellittelefoner
  • *IRIDIUM Iridium’s täckning är global men vissa länder, tex Nordkorea, tillåter inte användning av Iridium satellittelefoner. Pga lågsam datahastighet (2400-2800 bps) rekommenderas inte Iridium för internetapplikationer. E-post samt GRIB filer som är mindre än 3-400 kB fungerar generellt.

    *Inmarsat: Som en tumregel, fungerar Inmarsat mellan 70 grader norr och 70 grader syd. Om satelliten är lägre än cirka 20 grader över horisonten, kan närliggande hinder (som träd, berg, byggnader, ...) blockera signalen från satelliten. I kraftigt bergiga områden kan satelliten blockeras av terrängen och då kan en Iridium satellittelefon vara ett bättre val än en Isatphone 2.